nedeľa 12. februára 2012

Čaj o piatej :)

Dnes vás pozývam na pravý slovensko - anglický čaj o piatej.. alebo kávu, podľa toho čo máte radšej.
Dnes sme skúsili s mamou a sestrou upiecť pravé, nefalšované, skutočne naplnené a vynikajúce bratislavské rožky.
No, na začiatku to tak nevyzeralo, najmä keď sme zistili že nie je hladká múka - nahradili sme ju zmesou celozrnnej - preto je cesto trošku pehavé, a polohrubej. Na výslednej chuti to nič nepokazilo, aspoň sa tvárime, že keď už "skúšame" po šiesty krát či sú naozaj také dobré ako by mali byť, namiesto výčitiek svedomia si len pomyslíme: CELOZRNNÉ :)



V budúcnosti už nebudeme NIKDY robiť plnú dávku, viac ako 4,5 hodiny bolo aj na 3 odhodlané baby veľa :) Z kila múky, viac ako 80 kusov, veľa, veľa preveľa...
Výsledok sme si neuveriteľne vychutnávali. Teraz som si nie celkom istá, či sa nám zdala taká omamná chuť rožkov, alebo toho že trápenie s nekonečným zatáčaním cesta už skončila :) No, boli vynikajúce.. Teda ešte sú, jasné že sme nezjedli 80, kusov.. Vrelo odporúčam každému, kto nevie čo s voľným časom.. (nie že by sme nemali čo robiť, ale uznajte, napadlo by vám niekedy že to môže tak dlho trvať, keď je tam len kilo múky?)


Ak som vás niekoho navnadila, tu je recept:
Suroviny:
0,5 kg hladkej múky (u nás bola "pehavá múka")
0,5 kg polohrubej múky
kocka droždia
150 g kr. cukru
štipka soli
300 g masla
2 dcl mlieka
+ maková a orechová plnka - musí jej byť toľko, koľko máte cesta :))))

Postup:
Pripraviť kvások, vliať ho do múky, pridať cukor, soľ, zvyšok mlieka (čo zostal z kvásku). Postupne pridať rozpustené maslo a spracovať cesto tak, aby sa nelepilo. My sme už v tejto fáze pochybovali že z toho niečo bude - najprv štrajkoval kvások, potom to vyzeralo na nepodarené cesto..
Necháme cesto odpočívať a kysnúť 20min. - hodinu, podľa množstva a schopnosti kvasníc. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime, po 10-20 minútach ho rozdelíme na 2 časti. (2 len z dôvodu objemu masy)
Z každej časti vytvarujeme prút cesta, z ktorého odkrajujeme 25 g kúsky - vytvoríme z nich guličky. No pri pohľade na množstvo guličiek sa snažíme odolávať panike..
Guľôčku cesta rozvaľkáme na oválnu placku, do jej stredu dáme sformované valčeky plnky. Plnky by malo byť toľko koľko je cesta (my sme skúšali novú digitálnu váhu - takže 25 g, pre tých ktorí majú zdravý rozum cca od oka :)
No, a pri množstve plnky a tenkom ceste sa pokúsime urobiť zo seba majstra v zatáčaní rožtekov, končeky ohneme a potom odložíme na plech. Nevadí keď ani pri konci druhého plechu nebudú vyzerať ako vojaci, ešte mnooooho kúskov ostáva na vycibrenie grifu majstra :) Posledných 20 išlo samo :)
Spoj cesta musí byť na spodu podkovičky.
Povrch podkovičiek potrieme žĺtkom rozmiešaným s vodou a necháme ich v prievane, na chladnejšom mieste aby "glazúra" zaschla. Následne ich prenesieme na teplejšie miesto aby ešte trochu nakysli, a glazúra popraskala - no už vám je asi všetkým jasné, prečo nám to tak dlho trvalo :o)
Pochopiteľne, procesiu s glazúrovaním sme rýchlo pochopili, ešte rýchlejšie vypustili z receptu..
Piecť na 200 C, tie majstrovské rohlíčky majú glazúrovanie 2-3 krát zopakované (čím popraskanejšie, tým kvalitnejšie), no na to sme samozrejme ani nepomysleli.
Ale aj napriek uľahčeniu stál tento na dlhú dobu jediný pokus v našej rodine s bratislavskými rožkami za to...

Vrelo odporúčam s prianím pekného a úspešného týždňa.
Škorica.

4 komentáre:

  1. Luci, miluji bratislavské rohlíčky! Málo kde se dají koupit opravdu dobré, vynikající dělal jedna moje slovenská kamarádka, ta už se na nás, bohužel, dívá z nebe...
    Třeba se do nich jednou pustím, díky za recept.
    Hezky večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Parááda, to bych si nechala líbit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vůně rohlíčků se line až k nám do jižních Čech... a chutnat musejí přímo božsky! Určitě vyzkouším...
    Pohodový večer! Maru

    OdpovedaťOdstrániť